Tuesday

Nova legislació en formació de socorristes


Com bé sabeu en l'actualitat hi ha una gran varietat de certificacions en el món del salvament aquàtic, ja sigui per federacions esportives, creu roja o entitats privades. La realitat és que tenen una gran similitud en estructura i continguts, tenint continguts en primers auxilis i en salvament aquàtic en tots les casos. I, tot i que tenen càrregues formatives no unficades (entre 30 i 130 hores), totes busquen en major o menor grau un reconeixement adminstratiu (sanitari, educatiu, esportiu...)
Això ha canviat últimament gràcies a la creació de l'INCUAL i les respectives qualificacions professionals i competències adscrites a aquests móduls formatius. D'aquesta manera, hem aconseguit tenir acreditada la nostra formació en dos àmbits:
- socorrista aquàtic en instal.lacions aquàtiques
- socorrista aquàtic en espais naturals
- coordinador de serveis de socorrista en instal.lacions i espais aquàtics naturals
Ambdos primers amb una càrrega formativa similar i mateixes competències (en un altre post ja analitzaré les peculiaritats de cadascun).
La primera ja aprovada des del 2007.
Ara bé, aquestes formacions estàn pendents de regulació per l'òrgan competent en educació a cada comunitat autònoma. Qüestió que només és donar temps al temps, però espero no sigui gaire, i que l'experiència em demostra que un cop una comunitat autònoma ho faci, la resta ho farà ràpida i directament.
Tot i així, m'agradaria matitzar una nova opció que ha sorgit últimament en la palestra de joc. En data 22 de juliol de 2011, s'ha publicar el "títol de tècnic esportiu en salvament i socorrisme" dins del catàleg de formacions esportives a càrrec del Consejo Superior de Deportes,  que s'espera sigui operativa a partir del curs 2012-2013. Aquesta formació acredita al tècnic esportiu a tenir competències en l'esport del salvament aquàtic, però també de socorrista aquàtic, el que significaria que abans que sortís la regulació autonòmica de formació professional de la professió de socorrista, ja un tècnic esportiu podria estar treballant de socorrista.
Aquesta formació tindrà un cicle inicial 205 hores i un cicle final de 275, sent un total de 480 hores.
Vaja, al cap i a la fi, tot un girigall de formacions que se solapen i que personalment espero enseguida es vagin col.locant al lloc que pi correspon a cadascuna, ja que segons la llei de formació en esports això no hauria de ser posible.
Així que paciència i a esperar que va passant durant aquest parell d'anys tan convulsos que ens esperen.

4 comentaris:

Hola bon dia Jordi!
Buscant informació sobre legislació del socorrista he llegit la teva entrada. M'agradaria si us plau que m'ajudessis a resoldre si es obligatori per llei fer el reciclatge cada dos anys o es una recomendació. Tinc el titol d'assistencia sanitaria i el de socorrisme fara quatre anys. Vaig reciclar de l'aquatic l'abril de 2011 i aquest estiu tornare a treballar en una piscina per fer temporada. La empresa no m'exigeig reciclar, pero puc tenir problemes de regulament?
Moltes gracies!

Hola Arnau,

a Catalunya no és necessari tenir el reciclatge fet per poder treballar. La legislació vigent no n'obliga. Això si, el fer-ho permet que l'empresa tingui una certesa que estàs al dia dels teus coneixements i una assegurança civil que et cobreix.

Fins que la nova legislació laboral canvii.
una abraçada

Bon dia Jordi,
Buscant inoformació dels reciclatges, he trobat el teu post. He vist el comentari de l'Arnau, pero es de 2013. Però, ara hem de reciclar per llei? Es que no trobe ninguna altra informació clara...
Gracies,
Anna :)

bones anna tinc el mateix dubte, es obligatori fer el reciclatge?

Post a Comment

Drets d'autor d'en Jordi Bas. Powered by Blogger.

Comparteix

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More